Koření šafrán

11. července 2013 v 8:43
Nejdražší koření, jehož cena za gram dosahuje vysokých částek, je šafrán.

Koření šafrán zvýrazní chuť a dodá barvu masovým vývarům, rýži, omáčkám i sýrům.
Prastaré koření šafrán ochucuje a barví pokrmy.
Pokud chcete jídlo hlavně obarvit, přidejte šafrán na počátku vaření. Pokud plánujete jídlo šafránem ovonět, přidejte jej až později.
Koření šafrán pochází pravděpodobně z Malé Asie či Iráku. Dnes se pěstuje v pásu od Španělska po Indii. Má podzemní, zploštěle kulovité hlízy pokryté šupinami.
Samotné koření má oranžovo-červenou barvu, kterou způsobuje žluté barvivo krocetin, které šafrán obsahuje, chutná po medu a hořčici a je velmi aromatické. Šafrán znali již staří Egypťné, Řekové i Římané.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama